Podvarak s krompirom i kobasicama
Foto: Ženja Aćimović
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 500 g kiselog kupusa ribanca
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 2 lovorova lista
* 4 srednja krompira
* 40 g putera
* 50 ml mleka
* 400 g roštilj kobasica
* biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, kiseli kupus isprati u nekoliko voda a potom ga ocediti od suvišne tečnosti.
2. Na 50 ml ulja propržiti crni luk a zatim dodati kiseli kupus i pržiti ga neprekidno mešajući dok suvišna tečnost ne uvri. Ubaciti lovorov list i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok kupus ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
3. Pred kraj kuvanja dodati biber, dimljenu mlevenu papriku i malo soli po potrebi.
4. Krompir oguliti i iseći na listove pa obariti u slanoj vodi. Zatim ga ispasirati, dodati mleko i puter pa izmešati da se sastojci sjedine.
5. Podvarak preručiti u zemljanu činiju i preko njega rasporediti pire-krompir. Roštilj kobasice izboskati čačkalicom i rasporediti preko krompira.
6. Peći u zagrejanoj rernina 200°C dok kobasice ne porumene. Na polovini pečenja kobasice okrenuti na drugu stranu.