Pužići s lešnik kremom
Foto: Ženja Aćimović
za 6 osoba
priprema: 60 min.
mirovanje: 100 min.
prečenje: 25 min.
Sastojci:
* 500 g mekog brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 100 ml mleka
* 150 ml jogurta
* 1 kašika šećera
* 2 vanil-šećera
* 100 g putera
* 250 g lešnik krema
* 1 jaje
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s vanil-šećerom, pa dodati nadošli kvasac i jogurt, te rukom umesiti glatko testo. Oblikovati jufku i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo premesiti i podeliti na osam manjih jufki. Ostaviti ih da odmore dvadesetak minuta.
4. Jufke istanjiti u krug prečnika 20 cm i premazati ih omekšalim puterom. Naslagati ih jednu preko druge, a poslednju jufku ne premazivati. Testo ostaviti da odmori 30 minuta.
5. Odstojalo testo istanjiti u pravougaonik i iseći na trake širine 2 cm. Na početak svake strane naneti kašičicu lešnik krema pa urolati.
6. Pužiće poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.