Vasina torta
Foto: Ženja Aćimović
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike šećera
* 5 kašike mlevenih oraha
* 1 ravna kašika brašna
Za fil:
* 125 ml mleka
* 8 kašika šećera
* 80 g čokolade
* 250 g mlevenih oraha
* 1 narandža
* 4 žumanceta
* 1 vanil-šećer
* 150 g putera
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 50 g mlevenih oraha
* 40 g čokolade
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti mlevene orahe i brašno pa varjačom umešati u smesu od jaja.
3. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i ubaciti u njega smesu od jaja. Poravnati je špahtlom i peći u zagrejanpoj rerni na 180°C dvadesetak minuta.
4. Za pripremu fila mleko prokuvati sa 4 kašike šećera, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Preliti preko mlevenih oraha i promešati.
5. Dodati sok i rendanu koricu od manje narandže i promešati.
6. Posebno sjediniti žumanca s vanil-šećerom i preostalim šećerom pa kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Sjedintii s filom od oraha.
7. Na kraju dodati omekšali puter i izmiksati.
8. Preko kore u kalupu sipati fil od oraha i poravnati. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte. Dekorisati mlevenim orasima i otopljenom čokoladom.