Kroasani sa džemom
- za 16 kroasana
- mrsno jelo
- priprema: 45 min. mirovanje: 70 min. pečenje: 25 min.
Sastojci
- 400 g mekog brašna tip 400
- 2 dl mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 2 kašike kristal šećera
- 2 jajeta
- 50 ml ulj
- a 150 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 350 g eurokrema
Priprema
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko sa šećerom, kašičicom brašna i izmrvljenim kvascem. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu staviti polovinu brašna pa sipati nadošao kvasac, dodati jedno jaje, ulje i promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 6 jufki pa ostaviti da se odmori 20 min.
4. Posebno umutiti omekšali puter sa šećerom u prahu.
5. Uzeti jednu jufku i istanjiti pomoću oklagije pa premazati smesom od putera i šećera. Prekriti drugom istanjenom jufkom te isti postupak premazivanja i preklapanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Poslednju jufku ne premazivati. Ostaviti da miruje 20 min
. 6. Nakon toga testo istanjiti u krug pa unakrsno iseći da bi se dobilo 16 trouglova. Na svaki trougao naneti kašičicu eurokrema pa urolati.
7. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kroasane. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok blago ne porumene.