Praline sa vanilom
Sastojci
300 g šećera
1 dl vode
125 g putera
1 ekstrakt vanile
90 g brašna
Za glazuru:
200 g čokolade
5 kašika ulja
Priprema
1. Sjediniti vodu i šećer pa kuvati dok se šećer ne rastopi.
2. Skloniti sa ringle pa dodati puter i mešati dok se ne dobije ujednačena kašasta smesa.
3. Potom dodati brašno pa dobro izmešati da ne bi ostale grudvice i kuvati kratko na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. Skloniti sa ringle pa mutiti mikserom 1 min. Pred kraj mućenja dodati ekstrakt vanile.
5. Pripremljenu smesu razliti u silikonski kalup i ostaviti na hladnom da se stegne.
6. Čokoladu sa malo ulja rastopiti na pari.
7. Ohlađene bombone istisnuti iz kalupa i preliti rastopljenom čokoladom. Sačekati da se stegnu pa ih poslagati u papirne korpice.