Pašine ćufte
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci
Za ćufte:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 80 g pirinča
- 3 kriške bajatog hleba
- 2 dl mleka
- 1 prašak za pecivo ulje
- 2 kašike seckanog peršuna
- 2 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- mešavina začina
- ulje
Za sos od paradajza:
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike brašna
- 6 dl soka od paradajza
- 4 dl juneće supe
- mešavina začina
Priprema
Ćufte:
1. Pirinač obariti u slanoj vodi, a zatim ga ocediti od suvišne tečnosti.
2. Parčad hleba preliti mlekom, dobro ocediti i izgnječiti.
3. Crni i beli luk sitno iseckati, pa sjediniti sa mlevenim mesom, izmrvljenim hlebom, crnim i belim lukom, peršunom, praškom za pecivo i jajima. Začiniti po ukusu i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Od pripremljene smese oblikovati ćufte i propržiti ih na vrelom ulju da porumene. Potom ih izvaditi i ostaviti na toplom.
Sos od paradajza:
1. Na masnoći od mesa propržiti crni luk pa dodati brašno i promešati.
2. Postepeno dolivati mešavinu soka od paradajza i juneće supe uz neprekidno mešanje dok se ne dobije sos srednje gustine.
3. U pripremljeni sos dodati pržene ćufte, pa sve zajedno kratko prokuvati.