Musaka s kupusom
Jela od slatkog kupusa
Musaka s kupusom
Priprema: 40 min.
Pečenje: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 3 šargarepe
* 500 g mlevene junetine
* 500 g svežeg kupusa
* 1 kašičica mlevene paprike
* 2 jajeta
* 200 g kačkavalja u listovima
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati nakrupno. Slatki kupus uzrendati.
2. U većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. A zatim dodati šargarepu, te sve zajedno kratko propržiti.
3. Ubaciti mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Dodati kupus i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok kupus ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati mlevenu papriku, posoliti i pobiberiti po ukusu.
4. U prohlađenu smesu od kupusa umešati dva jajeta. Odgovarajuću pravougaonu tepsiju nauljiti i presuti u nju smesu od mesa i kupusa. Poravnati je špatulom.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. Pred kraj pečenja jelo izvaditi iz rerne i prekriti ga listovima kačkavlja. Vratiti u rernu još 5 minuta dok se sir ne otopi.
Savet: Za pripremu jela umesto slatkog možete koristiti kiseli kupus, ali će u tom slučaju priprema duže trajati, budući da je kiselom kupusu potrebno više vremena da dinstajući omekša. Mleveno meso možete koristiti po želji svinjsko, juneće ili mešano.