

Kuglice s kiselim kupusom


za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 45 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 450 g mešanog mlevenog mesa
* 1 glavica crnog luka
* 250 g kiselog kupusa ribanca
* 2 pune kašike sitnog sira
* 150 g prezli
* 1 kašika parmezana
* 1 jaje
* ulje
* biber
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice. Kiseli kupus, ukoliko je slan, oprati i dobro ocediti.
2. Na malo ulja propržiti crni luk da omekša, a potom dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju.
3. Ubaciti oceđeni kiseli kupus, pa kratko pržiti uz neprekidno mešanje dok tečnost ne uvri. Nastaviti s dinstanjem dolivajući pomalo vode dok kupus ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Skloniti s ringle i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smesu dodati sitni sir i promešati. Ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 60 minuta, a potom od mase oblikovati kuglice veličine kajsije.
5. Kuglice uvaljati u umućeno jaje, a zatim u mešavinu prezle i parmezana.
6. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega panirane kuglice. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200°S oko 20 min.
Savet: Kuglice će biti podjednako ukusne i ukoliko ih pravite od ćurećeg mesa.