Zrna kafe
Sitni kolači
Zrna kafe
Priprema: 30 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 150 ml vode
* 150 g šećera
* 100 g margarina
* 100 g čokolade za kuvanje
* 2 kašičice instant kafe
* 200 g mlevenih pečenih lešnika
* 200 g posnog mlevenog keksa
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 2 kašike ulja
Priprema:
1. U šerpi sjediniti vodu, šećer, margarin isečen na komade i čokoladu izlomljenu na kocke. Zagrevati na umerenoj temperaturi povremeno mešajući dok se sastojci ne rastope i sjedine. Dodati instant kafu, te mešati dok se i ona ne otopi.
2. U smesu dodati pečene mlevene lešnike i keks, pa dobro izmešati. Smesu ostaviti da se ohladi i stegne (ako je smesa i nakon hlađenja mekša, što zavisi od vrste keksa koji se koristi u pripremi, po potrebi dodati još malo keksa).
3. Od ohleđene smese oblikovati kuglice težine 25 g. Svaku kuglicu po sredini pritisnuti čačkalicom kako bi ostala brazda, a kolač dobio izgled zrna kafe.
4. Za pripremu glazure, sjediniti izlomljenu čokoladu s malo ulja i otopiti na umerenoj temperaturi. Kolačiće poslagati na rešetkastu podlogu, pa kašikom glazure preliti svaki kolač. Još jednom preći čačkalicom po sredini, kako bi se brazda ocrtala. Sačekati da se glazura stegne.